Søvnløshed

Søvnløshed (insomni) og søvnbesvær - Vi har alle “været der.”

Du vender og drejer dig, måske står du op, du læser lidt, eller måske ser du lidt tv.Herefter går du i seng igen, du vender og drejer dig lidt mere, og kan stadig ikke falde i søvn.

Uden du er klar over det, er du faldet i søvn, men vågner med et sæt når vækkeuret ringer, og tænker – jeg er jo lige faldet i søvn.

En god nattesøvn, hvor du får de timer og den kvalitet du har brug for - betyder MEGET mere end du tror.

Herunder vil jeg forsøge at forklare lidt om konsekvenserne af for lidt søvn/en god nattesøvn, hvor du får de timer og den kvalitet du har brug for - betyder mere end du tror og dit immunforsvar har brug for tid til at restituere, så du er klar til næste dag.

Hvad er definitionen på søvnløshed

Den kliniske definition er at man har indsovningsbesvær som varer længere end 30 min. Man har vanskeligt ved at falde i søvn igen, hvis man vågner om natten, men også at vågne og opleve, at man ikke er udhvilet.

Hvis ikke man får sin nattesøvn, oplever de fleste følgende vågenhedsproblemer:

  • Træthed, søvnighed
  • Koncentrationsbesvær
  • Hukommelsesbesvær
  • Humørsvingninger, øget irritabilitet
  • Nedsat energi
  • Øget risiko for fejl
  • Øget risiko for ulykker
  • Bekymringer angående søvnen

Man taler om, at søvnløshed kan være Akut eller Kronisk

Akut søvnløshed defineres som:

  • Defineres ved, kortvarigt søvnbesvær som alle mennesker oplever en gang imellem. Det er provokeret af en ydre faktor (ængstelse, bekymringer, kortvarigt stress). Søvnen vender tilbage til normal tilstand, når den ydre faktor ophører (sundhed.dk)

Kronisk søvnløshed defineres som:

  • Søvnbesvær i mere end 3 måneder. Det kan opstå, hvis den udløsende faktor påvirker over længere tid end en til to uger. En teori forklarer, at patienten med søvnbesvær ændrer sin adfærd grundet mangel på søvn på en uhensigtsmæssig måde, som kan være med til at forstærke søvnbesværet. De fleste med kronisk søvnbesvær har haft besværet i adskillige år
  • Ved søvnproblemer ledsaget af vågenhedsproblemer mindst 3 dage per uge i 3 måneder opfylder man kriterierne for kronisk søvnbesvær. (sundhed.dk)

De 4 stadier af søvn

Alle mennesker bevæger sige igennem alle 4 stadier af søvnen gennem hele natten

Stadie 1: Mild døs – de elektriske svingninger i hjernen daler

* Når man kommer i seng, er der mange der lige gennemgår dagen, hvad var godt, og hvad skal vi evt. huske til i morgen

* Dine muskler slapper af og du kan opleve små spjæt/spark

* Efter 5-10 min. Glider man over i næste søvnstadie

Stadie 2: Let søvn – de målelige hjernebølger bliver langsomere

* Du har ikke længere kontakt til din bevidsthed, denne søvn fylder for de fleste, ca. halvdelen af natten

Stadie 3: Den dybeste ro

*Du befinder dig nu i den dybe søvn, din krop er helt afslappet og du kan være ganske svær at vække.

* Det er i dette stadie at nogle kan finde på at gå eller tale i søvne. Bliver du vækket når du er i den dybe søvn, kan der gå op til ½ time, hvor din hjerne kun kører på halv kraft

Stadie 4: REM/Drømmesøvnen – hjernebølgerne minder om vågen tilstand

* I søvnens 4 fase REM søvn drømmer du, dine øjne flakker frem og tilbage under dine øjenlåg, i dette stadie har man lettere ved at vågne, og du oplever derfor også at vågne ”midt i en drøm” denne fase varer typisk mellem 10 min til 1 time

Fra akut til kronisk

At tilstanden af søvnløshed går fra akut til kronisk, kan der være mange grunde til, f.eks. det være at man har tillagt sig en vane, hvor man arbejder på sin PC i sengen eller ser tv, og pludselig mærker mange denne forandring og nu opleves sengen og soveværelset i stedet som en udfordring.

Alle har vel oplevet at sidde i sin sofa, og have vanskeligt ved at holde øjnene åbne, men lige så snart man kommer i seng, så er man lys vågen.

Man kan måske også opleve, at man falder hurtigt i søvn, sover 3-5 timer, for så pludselig at vågne og tænke, - hvorfor vågner jeg mon nu? Og lige så snart tanken er tænkt til ende, er man godt klar over, at det ikke bliver til mere søvn den nat. 

Hvorfor er det jeg ikke kan sove

Der er en stærk forbindelse mellem stress og søvnløshed, og søvnløshed har generelt negative konsekvenser for helbredet, specielt hvis søvnen kun er på få timer, og hvis man periodevis har stress, eller bare for meget at lave på arbejdet, vil du helt sikkert have stiftet bekendtskab med problemet søvnløshed. Nervesystemet aktiveres på et helt forkert tidspunkt og forhindrer dig i den afslapning der er nødvændig for at man kan falde i søvn – læs også mit indlæg om angst her - https://www.hillerod-hypnose.dk/445583172

Men der er heldigvis også hjælp at hente - Hvordan hypnosen kan hjælpe søvnen?

Der er mange ting som du selv kan og skal gøre for at få en god søvn, f.eks. vaner omkring TV/Tablets og telefoner, før sovetid, og dertil gode vaner i forhold til mad og motion.

Men for mange er dårlig eller manglende søvn koblet på det "inde i hovedet". Og det er her, at hypnose kan hjælpe og gøre en forskel. Lad mig komme med nogle eksempler:

- jeg ligger og tænker på alt det jeg skal huske til i morgen

- jeg hører husets lyde

- jeg vågner om natten uden grund

- jeg har ”popkorne hjerne”

- jeg får mareridt

Den er mange grunde til den dårlige søvn og den kan være forbundet med både noget bevidst og ubevidste. Uanset hvad, så er der god erfaring med at bruge hypnose til at opnå bedre søvn.

Resultaterne viser sig oftest ved, at vi får "talt" til den del af hjernen der af én eller anden grund ikke synes du skal sove godt om natten. Hypnosen kan hjælpe til at "parkere" dine bekymringer når du skal sove.

I hypnosen vil du blive guidet til en behagelig afslappet tilstand, ved ikke at hengive sig til fysisk bevægelse, og al din opmærksomhed vil blive flyttet fra din ydre til din indre opmærksomhed. Alle kroppens muskler og din vejrtrækning, vil blive guidet til afslapning dyb ro. Det er vigtig at man trækker vejret dybt og roligt, så det føles som om, kroppen bliver tungere.

Det grundlæggende princip i hypnose er netop, at øve kroppen i at opnå det stadie alle mennesker oplever lige før de sover eller lige før man vågner – nemlig, tilstanden hvor man både sover og er vågen, dette kan opleves som hele essensen i hypnose.

Efter hypnosen, vil vi sammen definere en selvhypnose som er målrettet til dig, som du tager med hjem og bruger mellem de aftalte sessioner.

Tilbage til søvnen, efter du er blevet forstyrret

Nogle gange kan man være udsat for at vågne midt i sin søvn. Det kan være at toilettet kalder, eller at hunden har hørt en lyd, som den reagerer på, uanset hvad, kan nogen have udfordringer med at komme tilbage til søvnen

Strategien for at finde tilbage til søvnen er, at koncentrere sig om sin vejrtrækning, og forsøge at bringe sig selv ind i en afslappet/afspændt tilstand. Hvor du leder din opmærksomhed væk fra de ydre påvirkninger og fokuserer på din afslappethed og vejrtrækning

Dit sove ”anker”

Når vi taler selvhypnose taler vi også om dit soveanker,

Ved at bruge dette anker, ved søvnbesvær eller til at falde i søvn igen efter at have været vågen i løbet af natten,

kan du hurtigt bringe dig selv tilbage til søvnen – dette gøres ved at definere et billede, en bestemt sætning man siger til sig selv, dette for at bringe sig selv tilbage til den dybe søvn, og efter at have prøvet ankeret et par gange, kan man typisk bringe sig selv tilbage til den dybe søvn efter bare 5-10 gentagelser

Søvnhygiejne

Hvis du har læst hertil, er det fordi du er udfordret af søvnløshed, og hvis det er tilfældet, så er det en god ide at arbejde med din søvnhygiejne – helt basalt handler det om

* Sørg for at der er luftet ud i dit soveværelse, og at der er køligt

* Drik ikke kaffe eller alkohol inden sengetid, også selv om der er mange der mener at lidt ”procenter” inden sove tid er godt – det er det ikke!

* Gå i seng og stå op på samme tid, både i hverdagene og i weekenden

* Undgå skærm og telefon (blåt lys) inden sengetid

Kontakt lægen hvis…

Har du problemer med kronisk søvnproblemer som kan skyldes fysiske årsager, er det en god ide lave søvnskema/dagbog, og derefter, at tale med sin læge. Hypnose kan som regel uden problemer supplere lægens behandling, dog bør du altid aftale det med din læge i forvejen

Jeg understreger at hypnose og behandlinger kan variere fra den ene person til den anden, og at der ikke kan gives garantier for bedre søvn, idet det er op til den enkelte at fortsætte søvnøvelserne efter endt behandling.

Søvnskema/Dagbog via linket her:

Via sundhed.dk kan dette søvnskema downloades.

Når du lære at sove rigtigt igen, vil du få en bedre hverdag og have overskud.

Søvnproblemer kan løses med hypnose – det er blevet dokumenteret af Harvard Medical School.

Kilder:
https://costume.dk/sundhed/7-ting-du-burde-spise-inden-sengetid
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/better-sleep-naturally  

Kontakt mig hvis du vil vide mere

Du har mulighed for at booke en tid via linket her

Del siden